Червона ікра: смачно, корисно, святково!

Чорна ікра теж варта окремої статті, але вона занадто дорога, щоб вважати її істинно народним продуктом. У червоної ікри характер більш згідливий, а ціна і смак цілком конкурентоспроможні.
Ікру риб поділяють на три види. Сама-сама дорога — чорна, її отримують від осетрових риб — білуги, осетра, севрюги, стерляді. Сама звичайна — біла, видобувається з представників сімейства частикових (сазан, судак, щука), ще тріскових та оселедцевих риб. Її часто використовують для пивних закусок і в приготуванні суші.
А ось золота середина в рейтингу віддана червоній ікрі, яку отримують від лососевих риб — кети, нерки, чавичі, сьомги, горбуші. Адже вона поєднує вишуканий смак делікатесної чорної ікри, і гуманну ціну білої. Цінують червону ікру не тільки за делікатний, ніжний смак, вона ще й дуже корисна. Розберемося в цьому детальніше.
Білки. До 30% з них, що містяться в червоній ікрі, швидко засвоюється організмом, завдяки чому активізуються життєві процеси, а людина відчуває приплив сил. Така «доза енергії» необхідна нам під час великих навчальних і робочих навантажень, і як приємне засіб для підвищення тонусу.
Йод. Впливає на мозкову активність, також на здоров'я репродуктивної системи.
Вітамін А. Підтримує здоровий стан очей, і вкрай важливий для шкіри — завдяки йому вона має свіжий, молодий вигляд і краще чинить опір до інфекцій та запалень. І ще краще переносить перепади температур між морозною вулицею і теплими приміщеннями, зазвичай викликають роздратування і сухість.
Вітамін D. Рідкісний продукт може похвалитися змістом цього зміцнює кістки та імунітет, а також підтримує гарний настрій елемента, і ікра — один з них.
Вітамін Е. Нормалізує обмін речовин, омолоджує клітини і сприяє виведенню шлаків з організму.
Omega-3 і Омега-6. Поліненасичені жирні кислоти — вони зараз головний наш козир у продовження молодості. При регулярному вживанні червоної ікри істотно знижується ймовірність виникнення серцево-судинних захворювань, так як завдяки поліпшенню кровообігу зменшується ризик утворення тромбів. А холестерин, що міститься в ікрі, практично знешкоджується лецитином, який стимулює імунну систему і уповільнює процеси старіння.
Червона ікра буває тільки зернистою. Тому, щоб зберегти її якість, важливо при її переробці ретельно дотримуватися технологію: ікру витягують з риби протягом перших 4 годин після вилову і відправляють у спеціальний сольовий розчин — тузлук, який повинен настоюватися не менше 10 днів. Після цього ікру очищають від пленочек і розфасовують.
Контроль якості
Щоб точно бути впевненим у якості ікри, краще купувати її відомих виробників — тоді точно в банку не виявиться. Але і відкриваючи заповітну банку, варто звернути увагу на її вміст і тоді вдасться уникнути ризику підробок. Як відрізнити хорошу ікру? Нижче наведені найважливіші критерії:
- в банку повинна бути ікра одного виду риби — це зрозуміло з маркування. Впевнитись в чесності можна і візуально — зернята повинні бути однакового кольору і розміру: ікринки чисті, цілі, однорідні за кольором, без плівок;
- хороша ікра не випадає з відкритою і перевернутої банки;
- ікринки повинні бути чистими, міцними і лопатися (не м'яти) при натисканні мовою.
Щоб правильно зберегти ікру, потрібно дотримувати кілька простих правил — не зберігати відкриту банку в холодильнику далі 5 днів і не заморожувати її. На кухні
Кетова ікра червонувато-оранжевого кольору, ікринки — середні і пружні, це сама вишукана, — і їй варто віддавати такі ж почесті, як і чорній ікрі.
Ікра горбуші — світло-оранжева, блискуча і дрібна ікра зустрічається найчастіше. Її можна класти в салати або на бутерброди.
Ікра форелі — яскраво-червона, липковатая і часто більш солона, відмінно підходить як «сировинний продукт» — для приготування і прикраси супів, соусів, салатів.
Найдорожчий різдвяний обід обійдеться в 125 тис. фунтів
Якщо ікра зовсім бліда або жовта — значить, вона перезріла, та не має необхідних смакових і поживних якостей. Ікра чудово поєднується з яйцями. Одна з найбільш вишуканих і простих закусок — це пюре із зеленого горошку з вершками (його можна розкласти в тарталетки) і прикрашена червоною ікрою.