Кошик
603 відгуків
promo_banner
+380 (50) 456-01-01
+380 (73) 456-01-01
вулиця Євгена Маланюка, 114-А, офис 104 (юр.адрес), Киев, Україна
Наявність документів
Знак Наявність документів означає, що компанія завантажила свідоцтво про державну реєстрацію для підтвердження свого юридичного статусу компанії або фізичної особи-підприємця.
Натуральная икра без посредников, консервантов и ГМО. Европейское качество. Бесплатная доставка.

Тест: червона ікра.

Тест: червона ікра.

Червону ікру Центр Експертиз «Тест» тестує регулярно. У тесті 10 марок ікри, частина виготовлена в Росії за Гостом, частина в Україні за ТУ. Справа в тому, що за Гостом дозволяється ікру виробляти тільки зі свіжої сировини, що можна організувати тільки в місцях вилову. В Україні ж ікру частіше випускають із замороженої сировини, тому за ТУ. У кожній ікри свої переваги. У ікри з Росії – відповідність ГОСТу і виробництво свіжого сировини. У ікри з України – як правило, більш доступна ціна і легше «дістатися» до виробника в разі претензій. Так чи інакше, обидва варіанти ікри мають право на існування, головне щоб червона ікра була безпечна, якісна і смачна.

Саме це і перевірили шляхом порівняльного тестування. Традиційно у ікри оцінили маркування та упаковку, перевірили в лабораторії, на цей раз і з мікробіології, чого раніше не робили, а також продегустували – оцінили смакові властивості продукту.

Маркування та Упаковка

По маркуванню ікри наступні зауваження. Два виробника - «Охотське море» і «Flagman», не вказали рибу, з якої взята ікра, а це дуже принциповий момент. Примітно, що в минулому році на баночці ікри «Flagman» відповідний напис була. Також у складі цього продукту сорбінова кислота без відповідного індексу Е.

Маркування ікри «Кета» нанесена золотистим шрифтом на червоному тлі погано видно, крім того, присутня фраза «сировина ГОСТ» (крупно і на лицьовій стороні, так щоб ГОСТ впадало в очі), хоча сама ікра виготовлена по ТУ (це зазначено більш дрібним шрифтом і вже не на лицьовій стороні упаковки).

До упаковці ікри традиційно зауважень не виявилося: всі баночки мають ключик для легкого розтину.

Лабораторні дослідження

В лабораторії ікри перевірили масу нетто, вміст трьох консервантів: сорбінової і бензойної кислот (бензоату натрію) і уротропіну. А також перевірили мікробіологічний показник.

Маса нетто. Червона ікра – продукт дорогий, суперечці немає. Тому з року в рік відхилення в більшу сторону, тобто переваги не зустрічається. Цей рік не став винятковим. Дуже маленький перевага була у ікри «Flagman» (на 0,1 г) і «PREMIYA SELECT» (на 1,02 г).

Відхилення в меншу сторону у ікри допускається. Причому згідно з чинним в Україні ГОСТ 18173-72 року до -3%, а згідно стандарту ГОСТ 18173-2004, за яким ікру виготовляють у Росії, допускається недокладывать 4,5% від маси нетто. А був час, коли відхилення по масі «в мінус» для ікри не допускалося взагалі. Насправді вся протестована ікра «уклалася» у відхилення в -3%, навіть ті зразки, де було заявлено «-4,5%».

Консерванти. Багато споживачі не хочуть бачити різноманіття харчових добавок і особливо консерванти в складі продуктів. Але ікру без консервантів випускати не можна: теплову обробку (пастеризацію або стерилізацію) вона не витримає. А хоч найменше недотримання температури при заморожуванні загрожує тим, що після розморожування ікра перетворитися на кашу. Без консервантів термін зберігання ікри не перевищує 30 днів, а адже ми хочемо балувати себе ікрою круглий рік. Тому використання консервантів для червоної ікри – виправданий хід. Якщо ж при цьому намагатися зменшити кількість консервантів, то доведеться сильніше солити ікру, а сильно солона ікра, як показує практика, споживачам не дуже подобається.

Традиційно для ікри використовують суміш двох консервантів. В Україні – це суміш сорбінової кислоти та уротропіну, в Росії ж уротропін заборонений, тому з Росії червона ікра приїжджає до нас з сорбінової кислотою і бензоат натрію. На всякий випадок, у кожній ікрі перевірили всі три консерванту, щоб подивитися, чи відповідає реальна картина обіцяного складу. Незаявлені консерванти були виявлені в ікрі «Червоне золото» і «Flagman». В ікрі «Червоне золото» заявлена сорбінова кислота і бензоат натрію, а насправді крім цих двох консервантів у продукті виявився ще і уротропін, т.тобто відразу три консерванту і в чималих кількостях. В ікрі Flagman спочатку заявлений уротропін і сорбінова кислота, а на кришці банки є напис «уротропін замінений на Е211», тобто на бензоат натрію. В результаті в ікрі «Flagman» виявилося три консерванту.

Мікробіологія. На цей раз додатково в червоній ікрі вирішили пошукати кишкову паличку. І знайшли в одному продукті – ікрі «Flagman». Щодо ікри також важливо пам'ятати і дотримуватися умови зберігання. Правда, передбачену стандартом температуру -4...-60С складно «організувати», але ікру обов'язково потрібно зберігати в холодильнику. Хоча технологія заморожування ікри практикується, але в домашній морозилці ікру тримати не можна – вона полопается.

 

Органолептична оцінка

Вимоги до органолептичними показниками ікри наступні. Зовні ікринки повинні бути чисті, цілі, однорідні за кольором, без плівок. Допускається незначна кількість оболонок ікринок-лопанца. Що стосується консистенції, то найбільш приваблива пружна ікра, в якій ікринки відокремлюються один від одного (разбористые). Щоб запобігти злипанню ікринок до ікри додають рослинне масло, наприклад, соняшникова, а також трохи гліцерину. Запах і смак повинні бути приємні, властиві ікрі риб, можливі слабкі присмаки гіркоти і гостроти.

 

Якщо ж говорити про особливості ікри різної риби, то під традиційне розуміння споживача «червона ікра» потрапляє ікра кети і горбуші: вона за кольором швидше помаранчева, ніж червона, ікринки великі, присмак гіркоти практично відсутня. Колір ікри нерки – червоний, яскраво-червоний. На смак ікра нерки відрізняється наявністю природної гірчинки. Ікра форелі на фоні інших вирізняється більш щільною оболонкою ікринок. Оцінки за органолептичними показниками ікри, а також коментарі до них наведені в таблиці.