Червона ікра – як визначити якісну червону ікру зернисту?

Щороку українці традиційно купують баночку-другу червоної ікри для новорічної ночі. Вже через два тижні супермаркети почнуть працювати цілодобово і в касах вишикуються черги з візками, наповненими святковими товарами. Сьогодні фахівці компанії «Икорка» розкажуть нам про найпоширеніші помилки при виборі червоної ікри. Прислухайтеся до порад професіоналів і зустрічайте Новий рік смачно.
Помилка №1. Червона ікра однакова. Найбільша помилка з усіх. Взагалі, червона ікра – це ікра риб сімейства лососевих, в яке входять: кета, горбуша, нерка, чавичі, кижуча і сьомга. Ікра кожної з цих риб розрізняється за кольором, формою, смаковими якостями та ціною. Найпоширеніші у нас види ікри – це форелеве, ікра горбуші і кети. Ікра 1-го сорту – це ікра горбуші і кети. Характерні ознаки ікри 1 сорту: ікра однієї породи риби, одного кольору, міцні, пружні зерна, приємний аромат і смак без сторонніх присмаків, малосольна, відсутність ікринок, що лопнули.
Зерна форелеве ікри - середнього розміру, приємного золотистого або рожевого кольору, вираженого солонуватого смаку. Ікра горбуші вважається найбільш вишуканою і самої впізнаваною з усіх видів лососевої ікри. З ікринками середнього розміру, світло-оранжевого кольору добре готувати як раз ті самі святкові бутерброди або млинці. Ікру кети називають царською за витончений смак, великий розмір ікринок і красивий світло-оранжевий колір. Це сама звичайна і найчастіше зустрічається різновид ікри. Її відмітні ознаки - світло-оранжеві, середнього розміру зерна, блискучі і круглі.
Помилка №2. Показник якість – щільність ікри, «щоб не випадали сама з банки».
Насправді, якщо ікринки щільно триматися в тарі, це означає, що вони вже підсохла. Ікра повинна випасти на блюдце гіркою, пірамідкою. Обов'язково зверніть увагу на вміст рідини в тарі: вона повинна займати не більше 20% обсягу баночки. Надмірна кількість рідини означає, що оболонки ікринок лопнули внаслідок механічних чи хімічних (неправильний засолення) ушкоджень.
Помилка №3. В жерстяній баночці зберігати надійніше.
Самой лучшей тарой считается пластиковая банка, в которой икра в холодильнике может храниться до 2-х недель. Если вы все-таки выбрали традиционную жестяную 130-тиграмовую баночку, после открытия сразу же переложите сухой ложечкой икринки в чистую, закрывающуюся ёмкость. В этом случае даже лучше простая майонезная баночка, накрытая пищевой пленкой, чем жестяная, с загнутой крышкой. Иначе через неделю получите полностью высохшую икру. Дата фасовки на жестяной банке должна быть выдавленной изнутри, а не пробита сверху. Этот небольшой нюанс – важный знак качества продукта. Минус банки в том, что вы не можете оценить внешний вид продукта, а можете полагаться только на доверие к производителю.
Заблуждение №4. Уже в августе можно купить свежую икру.
То, что пик потребления красной икры на пост-советском пространстве приходится на Новый год, имеет своё объяснений. Дело в том, что мировой нерест рыб семейства лососевых происходит раз в году, с середины июля до середины октября. Чтобы промыть, засолить, заморозить и доставить икру в Украину, нужно как минимум несколько месяцев. Поэтому только с конца октября можно смело рассчитывать, что икра будет свежей. Ведь даже в жестяной банке икра имеет срок хранения. Исключение составляют те производители, у которых есть производственные мощности в Украине.
Будьте професійними любителями червоної ікри і пригощайте тільки найкращими продуктами.