Кошик
675 відгуків
promo_banner
+380 (66) 456-01-01
+380 (73) 456-01-01
вулиця Євгена Маланюка, 114-А, офис 104 (юр.адрес), Київ, Україна
Натуральна ікра без посередників, консервантів та ГМО. Європейська якість. Безкоштовна доставка.

Е220 – Діоксид сірки.

Е220 – Діоксид сірки.

  У цій статті хочемо поділитися з Вами інформацією про консерванті Е220 (ДІОКСИД СІРКИ), який додається в різні продукти харчування, в тому числі і в консервированую червону ікру. Висновки робіть самі!

Походження: 3 - синтетичне

Категорія добавки: Антиоксиданти

Небезпека: середня

 Діоксид сірки (добавка Е220) являє собою безбарвний газ з різким запахом. У харчовій промисловості застосовується як консервант.

Хімічна формула діоксиду сірки SO2. Добавка Е220 розчиняється у воді, в ході чого утворюється нестійка сірчиста кислота. Також діоксид сірки розчиняється в сірчаній кислоті та етанолі.

Існує кілька методів отримання діоксиду сірки. При промисловому способі діоксид сірки одержують шляхом випалу сульфідів або спалювання органічних сірковмісних сполук (наприклад сірководню).

  • 4FeS2 + 11 O2 → 2Fe2O3 + 8SO2;
  • 2H2S + 3O2 → 2H2O + 2SO2.

У лабораторних умовах оксид сірки одержують шляхом реакції гидросульфитов і сульфітів з сильними кислотами. У ході реакції утворюється сірчиста кислота, яка одразу розкладається на діоксид сірки і воду.

  • Na2SO3 + H2SO4 → Na2SO4 + H2SO3,
  • H2SO3 → H2O + SO2.

Існують і інші методи отримання оксиду сірки, що виходять за рамки даної статті.

Добавка Е220 дуже токсична. При вдиханні сірчистого газу з'являється кашель, нежить, задуха. При тривалому контакті з оксидом сірки у людини починається з'являється блювота, незв'язність мови, можливий гострий набряк легенів.

Добавка Е220 широко застосовується для захисту овочів і фруктів від передчасного потемніння і гниття. Оксидом сірки окурюють склади і овочесховища, обробляють практично всі види цитрусових для далекого транспортування. Крім цього добавка Е220 застосовується при промисловому виробництві сухофруктів. Вона зберігає барвистий вигляд плодів і запобігає гниттю.

Діоксид сірки є важливим компонентом у виноробстві. Добавка Е220 застосовується в якості антибіотика і антиоксидант, захищаючи вино від окислення і псування бактеріями. Протимікробну дію добавки Е220 також допомагає мінімізувати утворення летких кислот. Діоксид сірки міститься у всіх видах вин. Напис на етикетці «містить сульфіти» також говорить про те, що вино оброблялося оксидом сірки. Діоксид сірки існує у вині у вільній і зв'язаній формах а також їх комбінаціях. Максимально допустима кількість діоксиду сірки у вині повинно бути в межах 350 частин на мільйон і залежить від сорту вина і країни, в якій вино реалізується. Так, наприклад, в ЄС ця норма становить 160 частин на мільйон для червоних вин і 210 частин на мільйон для білих і рожевих вин.

Центр науки в інтересах суспільства (CSPI) (некомерційних організація, що займається захистом прав споживачів у сфері продуктів харчування) у США вважає, що низці людей слід уникати вживання добавки Е220, так як вона руйнує вітамін B1 і, найголовніше, може викликати важкі алергічні реакції, особливо у астматиків. Для нечутливих людей, сульфіти є безпечними.

Існують дані щонайменше про дванадцяти смерті в 1980-х роках, які відбулися у США внаслідок вживання добавки Е220. Велика частина цих випадків сталася в ресторанних закладах внаслідок вживання салату і картоплі з високим вмістом сульфітів. Причиною тому стали недбалі працівники закладів, які тримали овочі в розчині сульфіту занадто довгий час.

В результаті тиску з боку Центру науки в інтересах суспільства (CSPI), слухань у Конгресі, і уваги засобів масової інформації, FDA заборонила використання в США одного з найбільш небезпечних сульфітів і вимагає, щоб на винних етикетках вказувалася інформація про використання сульфітів.

 В Росії і Україні добавка Е220 входить в список дозволених харчових добавок, як безпечна для здоров'я при дотриманні гранично допустимих норм використання.

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner