Кошик
603 відгуків
promo_banner
+380 (50) 456-01-01
+380 (73) 456-01-01
вулиця Євгена Маланюка, 114-А, офис 104 (юр.адрес), Киев, Україна
Наявність документів
Знак Наявність документів означає, що компанія завантажила свідоцтво про державну реєстрацію для підтвердження свого юридичного статусу компанії або фізичної особи-підприємця.
Натуральная икра без посредников, консервантов и ГМО. Европейское качество. Бесплатная доставка.

Чому чорна ікра така дорога?

Чому чорна ікра така дорога?

Перша і основна причина такої дорожнечі досить проста – як ми всі чудово знаємо, чим важче здобути продукт, тим він дорожчий, попит народжує пропозицію. Колосальне зменшення популяції риби призвели до жорстокого дефіциту на ринку. Справжня чорна ікра продукт, який виробляють суто з осетрових. Найвідоміші представники: осетер, стерлядь, севрюга, калуга, білуга. Через свою високу смакову цінність осетрові риби дуже довго, нещадно вылавливались і винищувалися. А з-за тривалого періоду статевого дозрівання і дорослішання, вони не встигали відтворити потомство.

Зараз цей вид переживає не найкращі часи і знаходиться на межі вимирання. Але ще якихось сто років тому ними кішили Азовське, Чорне, Біле і Каспійські моря. Ікра була досить поширеним, навіть не примітним продуктом. Масштаби відлову вражали. Чи варто говорити про кількість чорної ікри на ринках, якщо до початку минулого століття середня вага осетрів у Волзі, сягав до 200 кг. За статистикою 1913 року в російській імперії, тоді були, майже 19 000 тонн осетрових риб. Вартість якісної чорної ікри в залежності від сорту ікри коливалася від 80 копійок до 1 крб 80 копійок за 1 кг. Для порівняння буханець чорного хліба тоді коштувала 3-4 копійки. З приходом СРСР і бурхливим зростанням радянської промисловості вилов придбав воістину грандіозні масштаби. Каспійське море вважали невичерпним, і, після розвалу СРСР кожна з республік мала вихід до моря, стала вичерпувати з нього все, що можна. З кожним роком обсяги тільки збільшувалися. Все це призвело до того, що популяція осетрових почала стрімко гинути. Так само значну роль у вимирання риби зіграло загальне забруднення водойм промисловими відходами, а також повсюдне будівництво ГРЕС, які перешкоджали проходи риби до місць нересту.

 

Не мало важливу роль в зміні чисельності грає і браконьєрство. В СРСР браконьєрство процвітало, тому ринок був завалений нелегальної ікрою, як правило, поганої якості. Ікри було неймовірно багато і нікому навіть не спадало на думку, що скоро з нею виникнуть великі проблеми. В кінці 80-х був зареєстрований найбільший вилов осетрових, тільки ікри було вироблено 2 000 тонн. Сьогодні офіційно вилов усіх видів осетрових заборонений і карається законом. Однак, деякі люди продовжують браконьерничать, особливо під час нересту, коли риба сповнена делікатесної і дуже дорогою чорною ікрою. В даний час ведеться розмова про те, щоб заборонити видобування осетрових риб взагалі. На даний момент, виробництво осетрових все ще довгий і витратний процес. У виробництві ікри лідирують такі країни як Росія, Китай та Іран. До речі, в Ірані виробляється найдорожча ікра в світі, і вона зовсім не чорна, це – алмаз, ікра білуги альбіноса, яка має золотистий колір, ціна за яку доходить до 44 000 $/кг Саме стільки коштує діамантова ікра білуг альбіносів.

Ціна дійсно приголомшлива. Білуга альбінос, це велика осетрова риба, яка водиться в каспійському морі. Вартість її така висока з-за того, що білуги альбіноси свою ікру метають золотистого кольору вкрай рідко, приблизно раз в 100 років. За оцінками представників женевського икорного будинку за рік в Європі з'являється не більше 10 кг такої ікри. Сучасні методи видобутку ікри дозволяють добувати її не завдаючи шкоди рибі. Адже до цього, рибу просто патрали, дістаючи коштовний делікатес. Існує метод, завдяки якому рибі вводять гормон, що провокує нерест, і ікру просто видавлюють з риби. Такий спосіб називається - зціджуванням. Це дозволяє зберігати поголів'я риби, не завдаючи шкоди популяції, і при цьому дозволяє видобувати значно більші обсяги чорної ікри. Це дуже важливо, враховуючи той факт, що статевозрілими вважаються особи, які досягли 10-13 річного віку. Уявіть, скільки праці, сил і часу треба вкласти, щоб виробництво почало приносити прибуток. Це і робить ікру настільки дорогою. Ікра – дуже дорогий, але в той же час, дуже корисний продукт. У цьому делікатес, міститися різні мінерали та амінокислоти, вітаміни А, В, D, а також корисні білки і жири, що робить її ще більш цінною. З кожним роком попит на чорну ікру зростає. Важливо розуміти, що в гонитві за делікатесами ми наносимо непоправної шкоди екосистемі нашої планети і не повинні повторювати помилки минулого.