Які таємниці приховує ікра?
Ми представляємо вашій увазі 5 цікавих фактів про червону ікру.
1. Може бути небезпечна. Дієтологи попереджають – ікра, може бути шкідливою, а головна небезпека в ній сіль, якої, як правило, в ній дуже багато. А надлишок солі це - гіпертонія, інсульт і прискорене старіння. Тому ікру не варто вживати людям, у яких є проблеми з артеріальним тиском, а вже тим більше є артеріальна гіпертонія. Небезпечна для здоров'я, так само, ікра не якісна. Продавці іноді застосовують нечесні методи, щоб зрадити товарний вигляд товару залежалому. І в магазинах, і на ринках з якістю буває все дуже по-різному. Так що до купується ікрі завжди краще придивитися. До вибору ікри варто поставитися уважно, як слід вивчити етикетку, якщо є можливість вивчити зовнішній вигляд ікри, вона повинна бути ікринка до ікринці, розбірна, однорідна, трохи сухувата. І якщо їсти ікру якісну і в невеликих кількостях, то плюсів у цього продукту виявиться більше ніж мінусів.
2. Дорога або дешева краще. В інтернеті можна зустріти рекомендацію час від часу можна влаштовувати собі икорную дієту. Додавати в раціон щодня по 2-3 чайних ложки червоної ікри. Нібито це покращує здоров'я по всіх фронтах, зокрема робить гостріший зір. Ми проводили такий експеримент на нашому бухгалтера, не можна сказати, що вона сильно мучила себе в ході цього досвіду, але і результатів особливих не отримала. Очі дійсно до вечора втомлювалися дещо менше, зате підвищився рівень холестерину. Дієтологи закликають не захоплюватися. Але час від часу, дійсно, потроху додавати цей продукт в раціон. Ікра багата вітамінами, в першу чергу це вітаміни жиророзчинні такі як: A, D, B1, B2, B3, B9. Тобто, це в концентрованому вигляді вся користь, яку ми чекаємо від риби. Що не дивно; ікра – це яйця, у яких в запасі все потрібне для розвитку мальків. Найцікавіше, що однаково корисні і дорогі види ікри – чорна і червона, і дешева – мойви, минтая... Звичайно, це не стосується сильно солоних сортів і тих закусок на основі ікри, які зроблені з майонезним соусом, він дає занадто багато калорій. Але різниця в ціні обумовлена смаком, модою і собівартістю продукту. Так, наприклад, осетрів розводять на спеціальних фермах, де, щоб отримати першу чорну ікру чекають 7-10 років. Звідси і дорожнеча продукту. Є і розваги для мільйонерів – ікра білуги-альбіноса з пластівцями їстівного золота, за ціною 100 000 $ за кг Правда, користі від таких вишукувань більше не стає. Так що вибирайте на свій смак і гаманець.
3. Можна зробити ікру з чого завгодно. Особливий випадок – ікра імітована, тобто, не справжня. Її придумали ще в 60х в СРСР. Баночка коштувала 90 коп, тоді як ціна реальної ікри доходила до 20 руб. Спочатку в основі був білок яйця, потім винайшли покращену формулу з желатином, а пізніше в хід пішли водорості, суміші змішують з водою, барвник з різними добавками, смак у цієї ікри схожий на справжню, а ось того ж набору корисних речовин очікувати не варто. Це просто солоні крупинки іноді, правда, збагачені вітамінами.
4. Її не тільки їдять. Повернемося до ікрі справжньої, риб'ячої. Завдяки багатству складу, її активно використовують не тільки в якості їжі, але і застосовують в кремах, масках і в сироватках. Кажуть, продукція з чорною і червоною ікрою має омолоджуючий ефект. В ікрі містяться 18 незамінних кислот з 20, які взагалі існують. Використання зовнішніх коштів з екстрактом ікри вони якраз дають можливість використовувати 18 амінокислот, які у свою чергу будуть впливати на синтез колагену, еластину, на поліпшення обмінних продуктів шкіри і взагалі на процеси шкіри, які протікають. Цей ефект помітила ще пів століття тому француженка Інгрід Мийе; вона спостерігала за роботою жінок на ікорному промислі і звернула увагу, як сильно розрізняються їх зморшкуваті обличчя і гладка шкіра рук. Незабаром Інгрід випустила першу в світі косметичну лінію з екстрактом чорної ікри. А нещодавно італійські вчені провели експеримент за участю людей старше 79 років і дійсно помітили позитивний вплив ікри на поза клітинний матрикс і активність ферментів мітохондрій в'янучої шкіри. Шкода, що ікра з магазину всупереч порадам з інтернету для приготування маски в домашніх умовах не підійде. У ній, як правило занадто багато небезпечних для шкіри солей. Ікру, все-таки, краще їсти! Тим більше, що майстри кулінари здатні дивувати і тут.
5. Хороша не тільки на бутербродах. Не всі знають, але ікру можна використовувати і в гарячих стравах. Вона відмінно поєднується, наприклад, з картоплею і макаронами, в теплому вигляді смак ікри розкривається по-новому – яскраво. Цей ефект застосовують і в японській кухні. В таких стравах як донбури, це по суті, одна велика суші: багато рису і зверху одна суцільна червона ікра. І страви з крабом, з морським їжаком, вона все прикрашає і робить страву святковим. Деякі варіанти страв з ікрою можуть просто шокувати. Наприклад, чорна ікра з білим шоколадом. Здавалося б, не поєднувані продукти, але разом дають приголомшливий смак. На цьому цікаві варіації не закінчуються: існують цілі икорные бари, де пропонують поглянути не цей продукт по-новому. Наприклад, ікру з потужним, насиченим смаком добре їсти ложкою, а також добре поєднання з десертами. А ось ікру з нейтральним смаком і більшою щільністю, добре поєднувати з фруктами. Можна спробувати равіолі з шампанського з ікрою білуги, або зовсім, десерт з паюсної ікрою: тут поєднання 4х смаків – кисле, солодке, гірке і солоне. Які в одному ключі створюють п'ятий смак, п'ятий елемент, який збагачує всі. Лимонно-медовий сироп, шоколадна стружка, беренги з м'яким сиром всередині і чорна ікра. Смак, напевно, сподобається всім, але любителям експериментів точно отримають незабутнє враження. Отже, якщо є ікру в міру можна і навіть потрібно, причому будь-яку. Цей Продукт корисний і смачних страв з ним безліч, варто лише включити фантазію.