Камчатський краб (лат. Paralithodes camtschaticus) - найпопулярніший вид крабів в світі за його ніжної м'якоті, розмірів і корисних властивостей.
Якщо вам важливий розмір, то камчатський краб - самий великий їстівний краб в світі - це ракоподібне саме для вас. Здатний досягати ваги до 20 кг, цей самий великий представник сімейства крабів-павуків, який стає все більш популярним серед споживачів на швидко зростаючому ринку ракоподібних.
Камчатського краба найчастіше їдять прямо з панцира з теплим маслом або легким соусом, тому ці високоякісні морепродукти в основному продаються секціями - у вигляді заморожених приготованих ніжок і клішень, які просто розморожують і готують на пару або їдять холодними.
ВИДИ
Переважно зустрічаються на великих холодних територіях північної частини Тихого океану й Атлантики - від південно-сходу Аляски до російського півострова Камчатка - є три види камчатських крабів, підлягають комерційної ловлі: червоний (Paralithodes camtschatica), синій (Paralithodes platypus) і коричневий (Lithodes aequispina ).
Володіючи довжиною ніг до 1,8 метра, червоні королі є найбільш великими з цих видів і на сьогоднішній день є найбільшим ресурсом, складаючи більше 80% від загального світового улову камчатського краба.
Трохи меншого розміру синій король. Його можна відрізнити від свого червоного кузена з більш яскраво вираженою темної забарвлення на кінчиках його ніг. Але оскільки синій король стає червоним при приготуванні, більшість споживачів не можуть відрізнити їх один від одного, і тому їх, як правило, продають за однією ціною.
Найменший з трьох, коричневий король, його легко відрізнити за червонувато-оранжевого кольору на ногах (нижня сторона ніг червоного і синього краба кремово-білого кольору). Коричневі королівські краби зазвичай продаються по більш низькій ціні, тому що вони зазвичай мають більш низький вміст м'яса.
Крім цих трьох різновидів, існує також червоний підвид Lithodes santolla, широко відомий як «південний камчатський краб». Ці ракоподібні водяться біля тихоокеанських берегів Південної Америки, виловлюються у період з початку липня по кінець листопада. Компанія Pittman Seafoods виробляє цього конкретного краба з Чилі, завдяки своєму високому співвідношенню шкаралупи і м'яса, а також його солодкого ніжному смаку.
РИБАЛЬСТВО
Хоча для багатьох камчатський краб є синонімом Аляски, де культовий промисел був розроблений в затоці Аляски на початку 1950-х років, основним постачальником на світовий ринок сьогодні є Росія, де цей продукт також відомий як «камчатський краб». Дійсно, на Росію припадає близько половини загального пропозиції камчатського краба, і, зокрема, вона домоглася значних торгових успіхів у ряді важливих ринків Азії.
Торгівля камчатського краба в країні також зросла за рахунок недавнього значного збільшення квот. Після збільшення на 20% загального допустимого вилову (ОДУ) в 2016 році квота була збільшена ще на 27% на 2017 рік до 13 022 тонни. З цього останнього допустимого вилову основний рибний промисел країни - західна Камчатка - збільшився на 30% до 8 574 тонн, а квота на Камчатско-Курильський регіон була збільшена на 29% до 3276 тонн.
У Росії два сезону лову камчатського краба - зимовий (з січня по квітень) і в кінці літа (з вересня по грудень).
ОБРОБКА
Камчатський краб в основному ловиться пастками, причому ловляться тільки самці, які набагато більші за самок. Після підйому крабів або переробляють на борту суден-пасток, які доставляють живими на берегові чи плавучі переробники. Після поділу на окремі сегменти, які продукти готуються і заморожуються. Вторинні переробники також розрізають клешні на окремі фаланги, в той час як невеликий, але постійно зростаючий обсяг камчатського краба поставляється живим, або свіжим, і має досить високі ціни.
У зв'язку з зростаючим міжнародним попитом на цей делікатес та відносно стабільним світовою пропозицією, ціни на камчатського краба в останні сезони були дуже високими.
СТІЙКІСТЬ
Наприкінці минулого року було оголошено, що російські виробники камчатського краба в Баренцевому морі почали підготовку до сертифікації у відповідності зі стандартом стійкості Морського опікунської ради (MSC) після успішного проходження попередньої оцінки.
Сертифікаційний суб'єкт цього промислу, Асоціація краболовов Півночі, була створена некомерційна організація в 1992 році і в даний час експлуатує 10 крабовозов, які перевозять крабів з промислових ділянок в російську економічну зону (РЕЗ) в Мурманську. Промисел виловлює близько 6380 тонн камчатського краба, більша частина продукції продається в Росії, а також в ЄС, США та Китаї.
Тим часом, промисел чилійських крабів повністю управляється SERNAPESCA, керівний орган всій риболовної діяльності в країні, при цьому вилов і вивантаження суворо контролюються згідно з суворими екологічними стандартами та політикою захисту даної тварини.
КУЛІНАРІЯ
Крабове м'ясо вважається делікатесом. М'ясо краба біле і ніжне видобувається з черевця, клішень і кінцівок (калоризатор). Ще один великий плюс і відмінність цього м'яса від інших-це те, що воно засвоюється організмом легше, отримуючи всі необхідні складові.
Крабове м'ясо незмінний супутник спортсменів, тому що в ньому присутня безліч білків і мінімум вуглеводів, що сприяє зростанню м'язової маси.
Завдяки тому, що воно вважається дієтичним, його можна вживати тим, хто турбується про свою фігуру. Крабове м'ясо покращує роботу мозку і серцево-судинної системи.
Протипоказання всього лише одне – це індивідуальна алергія на м'ясо краба.
Хімічний склад і аналіз харчової цінності
Харчова цінність та хімічний склад "Краб камчатський (м'ясо)".
У таблиці наведено вміст харчових речовин (калорійності, білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мінералів) на 100 г їстівної частини.
|
|
|
% від норми у 100 г |
% від норми у 100 ккал |
100% норми |
Калорійність |
|
1684 кКал |
4.9% |
6% |
2054 р |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Вітамін Е, альфа токоферол, ПЕ |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Насыщенные жирные кислоты |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Мононенасыщенные жирные кислоты |
|
|
|
|
|
|
Полиненасыщенные жирные кислоты |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
20:5 Эйкозапентаеновая (ЭПК), Омега-3 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
22:5 Докозапентаеновая (ДПК), Омега-3 |
|
|
|
|
|
|
22:6 Докозагексаєнова (ДГК), Омега-3 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Енергетична цінність Краб камчатський (м'ясо) становить 82 кКал.