Лобстери як головний морський делікатес
Лобстери як головний морський делікатес
Настільки вишукані морські мешканці, як лобстери, привертають увагу гурманів величезними розмірами і чудовим смаком. Серед усіх ракоподібних, лобстери є одними з найдорожчих. Але при цьому їх смак, насиченість корисними елементами і розміри цілком відповідають ціні.
Коротко про лобстерах
Багатьох цікавить питання "лобстери" або "омари". Єдина відмінність між ними — це мова походження назви. Англійці звикли називати цього великого раку "лобстером", а німці з французами "омаром". При цьому мова йде про одних і тих же представників сімейства ракоподібних. Живуть вони по всій планеті в холодних і теплих водах.
Лобстерів прийнято поділяти на види залежно від їх зовнішнього вигляду і смакових якостей. Найбільш цінними вважаються атлантичні лобстери. Розміри ракоподібних досить значні: від 20 см в довжину (характерно для атлантичних представників) до 1 м (американські представники). Розміри самок значно менше розмірів самців.
Американські представники, що мешкають в Атлантичному океані, цінуються саме за рахунок своїх розмірів. А от смакові якості вже на другому місці.
Зовні лобстери мають схожість зі звичайними річковими раками, але відрізняються велетенськими клешнями. Хвіст має форму віяла. Забарвлення ракоподібних варіюється від сіро-зеленого до синьо-зеленого. У процесі приготування лобстер стає червоним, чим і заслужив прізвисько "морський кардинал".
Корисні властивості лобстера
Лобстери — це один із самих здорових протеїнових продуктів, в якому мінімум калорій, жирів і холестерину. При цьому він збагачений амінокислотами, калієм, магнієм, вітамінами групи В. Калорійність при цьому дуже низька: 90 ккал на 100 г продукту. Не тільки приємний смак ніжного м'яса приваблює любителів делікатесів, але і корисні властивості такого унікального продукту:
● Лобстери виступають відмінним профілактичним засобом, що сприяє зниженню ризику виникнення онкологічних захворювань;
● Відбувається зміцнення серцево-судинної системи за рахунок наявності в омарах жирів Омега-3. Це також сприяє зниженню ризику гіпертонії і атеросклерозу.
● Вітамінний комплекс, що міститься в продукті, надає підтримку імунітету.
● М'ясо омарів насичене цинком, що підтримує працездатний стан статевої системи;
● Селен відповідає за розслаблення і спокій нервової системи.
Всі ці корисні властивості, спонукають спробувати лобстера як можна швидше. Великий вміст білка, низький відсоток жиру, насиченість корисними мікроелементами і вітамінами — це лише кілька причин, чому відчути ніжний смак м'яса лобстерів варто кожному. Це відмінний продукт для людей, що стежать за своїм харчуванням.
Кулінарні особливості приготування лобстера
Лобстери готують різними способами: на пару, варять, запікають на грилі. Вони чудово поєднуються з різноманітними спеціями і овочами. До їстівних частин, що особливо цінуються серед гурманів, відносяться ікра самок (корал) і печінка (томалли). Так, "корал" — це дуже ніжна червона ікра самки омара, що вважається делікатесом. Печінка омара зовні нагадує згусток зеленої піни, але використовується для приготування соусів і супів.
Саме ніжний і тонкий смак м'яса лобстера приваблює не тільки гурманів і любителів делікатесів, але і рядових споживачів. Щільне, насичене м'ясо розташоване під панциром, в хвостах і ногах. Найбільш цінною вважається хвостова частина, так як саме там м'яса лобстера найбільш ніжна текстура.
У величезних клешнях також є м'ясо, але там його консистенція більш жорстка, хоча смак ідентичний. Найчастіше лобстерів, як і інших ракоподібних, відварюють цілими. Процес варіння триває не довше семи хвилин.
Реалізуються лобстери у свіжому, замороженому і консервованому вигляді. Навіть з урахуванням того, що розмір самок значно більше, м'ясо самців має більш ніжний і насичений смак. Лобстери ідеально поєднуються з іншими морепродуктами, у тому числі з мідіями і креветками.
Як є лобстера
Існують спеціальні інструменти для оброблення омара, але можна скористатися і звичайними столовими приладами. Спочатку потрібно відкрутити клешні, потім їх відламати. Відокремити від тулуба хвіст (шийку) і відірвати віялоподібний плавець.
Розрізати шийку вздовж, починаючи з верхньої частини. М'ясо дістати, проткнувши хвостову частину. З черевця дістати панцир, де розташоване соковите м'ясо. Лобстер відмінно поєднується з різними соусами.
Замовити найсвіжіші лобстери за вигідною ціною пропонує інтернет-магазин "Икорка". Це відмінна можливість побалувати себе вишуканим і корисним делікатесом, смак якого запам'ятається на все життя.