Кошик
587 відгуків
promo_banner
+380 (50) 456-01-01
+380 (73) 456-01-01
вулиця Євгена Маланюка, 114-А, офис 104 (юр.адрес), Киев, Україна
Наявність документів
Знак Наявність документів означає, що компанія завантажила свідоцтво про державну реєстрацію для підтвердження свого юридичного статусу компанії або фізичної особи-підприємця.
Натуральная икра без посредников, консервантов и ГМО. Европейское качество. Бесплатная доставка.

Краб Камчатський корисні властивості. Обробка, утилізація відходів камчатського краба.

Краб Камчатський корисні властивості. Обробка, утилізація відходів камчатського краба.

З початку 1980-х років було проведено велику кількість досліджень ферментів гепатопанкреаса камчатського краба. Вони актуальні як з фундаментальної точки зору, з точки зору вивчення ферментів морських організмів, так і з точки зору раціонального управління природними ресурсами, спрямованого на отримання нових цінних продуктів переробки відходів крабового промислу.

Більшість цих робіт було виконано російськими вченими з-за площі і кількості відходів переробки камчатського краба в Росії (або Радянському Союзі). Однак тісну філогенетичне спорідненість і схожі екологічні ніші промислових видів крабів, а також масштаби виробництва улову створюють основу для успішної передачі досвіду переробки гепатопанкреаса камчатського краба іншим промислових видів крабів, вылавливаемым у всьому світі. У цьому огляді описано цінність перероблених промислових видів крабів обговорюються проблеми переробки та пропонуються можливі шляхи вирішення цих проблем. Основний упор зроблений на гепатопанкреатические ферменти як на найбільш корисні продукти переробки відходів камчатського краба.

Глобальне зростання споживчого попиту на продукти харчування на основі промислових видів морських організмів (риби, краби, кальмари тощо) Стимулювала рибалок до збільшення виробництва. Однак неможливість нескінченно збільшувати обсяг улову і пов'язані з цим проблеми з переробкою відходів змусили задуматися про розширеної переробці вторинної сировини для отримання нової комерційно цінної продукції. Краби - улюблений улов рибалок у всьому світі з-за високої ціни на м'ясо. До основних північним промислових видів крабів відносяться наступні: камчатський краб (Paralithodes camtschaticus), синій камчатський краб (Paralithodes platypus), колючий коричневий камчатський краб (Paralithodes brevipes), камчатський краб золотистий (Lithodes aequispinu), сніжний краб Opilio (Chionoecetes opilio), Стригучий краб (Chionoecetes bairdi), краб-чинбар (Chionoecetes angulatus), червоний сніжний краб (Chionoecetes japonicus), китайський краб-рукавиця (Eriocheir sinensis), краб-волосиста (Erimacrus isenbeckii).

Перші чотири види належать до инфраотряду полухвостых або помилкових крабів (Anomura) підряду Pleocyemata, загону Decapoda. Решта відносяться до загону справжніх крабів (Brachyura) (рис. 1).

У всіх крабів масивна головогрудь, покрита зверху панциром, плоске черевце, і зігнуті під головогруди. Представники брахюры пересуваються з допомогою чотирьох пар грудних ніг, а п'ята пара кінцівок - пазуристі. Особливість Аномура - це асиметричне будова тіла (права лапа більше лівої) і наявність всього трьох пар ходильні ніг (одна з п'яти пар захована під панциром і використовується для регулярного чищення зябер).

рис.1

 Червоний камчатський краб відомий у всьому світі. В останні десятиліття улов цього краба російськими рибалками сягав 15-20 тис. Тонн у рік. Первісна середовище проживання камчатського краба простягається від острова Карагинский (Росія) біля східного узбережжя Камчатки і затоки Шеліхова (Росія) в Охотському морі до острова Хоккайдо (Японія) та Корейського протоки (між Кореєю та Японією). Краб також зустрічається на західному узбережжі Північної Америки від мису Барроу до архіпелагу Королеви Шарлотти на півдні [1,6].

Камчатський краб був успішно завезений в Баренцове море в 1960-х і 1970-х роках.

Оптимальні температурні умови, відсутність природних хижаків і достатню кількість корму призвели до поширення акклиматизированного камчатського краба від узбережжя Кольського півострова до Норвегії і на північ до Шпіцбергена (рис. 2). Особини цієї популяції камчатського краба

крупніше, швидше ростуть і дозрівають раніше, ніж особини далекосхідної популяції [7].

Швидкий ріст популяції північного камчатського краба являє собою екологічну проблему [7,8].

Темпи зростання ресурсного потенціалу цієї популяції дозволили відкрити промисловий промисел в Норвегії в 2002 р. і в Росії в 2004 р.

У Росії вилов крабів часто переробляється відразу на борту. Один із способів обробки краба на кораблі полягає в наступному: тільки що пійманого краба насаджують на гачок; кінцівки додатково очищають, варять, заморожують; а зламаний панцир з нутрощами негайно скидається в море як відходи. В середньому ці відходи можуть становити 50% від маси улову [9,10]. Масова частка панцира з цих відходів становить приблизно 60%; інше - нутрощі (включаючи травний орган, гепатопанкреас) [6]. За змістом білка ці відходи ідентичні крабовому м'яса і навіть перевершують його за змістом мінералів, ліпідів і вуглеводів. Крабову борошно, що використовується в якості корму для тварин, можна отримати з відходів переробки крабів. Крім того, панцир краба - відмінний джерело сировини для виробництва хітину і хітозану, який може використовуватися для задоволення потреб харчової промисловості і медицини [10].

Хітин, хітозан та їх похідні являють собою багатообіцяючі матриці для розробки нових біоматеріалів з антиоксидантною, бактерицидну, гіпотензивну, протиалергічну, протизапальну і протипухлинною дією.

заходи [11]. Останнім часом панцир крабів також використовується для виробництва інгібіторів α-глюкозидази та протиракового агента продигиозина допомогою мікробної ферментації [12,13]. Завдяки своїм особливим властивостям, таким як нетоксичність, біосумісність і біодеградабельність, хітин і хітозан використовуються як потенційні допоміжні речовини і як біологічно активні речовини в косметології [14]. Основна увага в огляді приділяється дослідженню і використанню ферментного комплексу гепатопанкреаса краба з-за великого інтересу промисловості до цього джерела ферменту. Росія є лідером по улову цього рибальського об'єкта. Про це свідчить кількість досліджень по переробці цих відходів російськими вченими. Більшість цих робіт були опубліковані лише на російській мові, що суттєво обмежувало доступність інформації про результати і розробки цих досліджень для світового співтовариства. Мета огляду - вирішити цю проблему.

2. Матеріали і методи. Систематичний підхід до огляду заснований на електронних базах даних, включаючи Scopus, Web of Science, Google Scholar. Більшу частину ресурсів складають статті вузькоспеціалізованих журналів без перекладу і тези регіональних симпозіумів і конференцій, що спеціалізуються на водних ресурсах Росії (Радянського Союзу), які недоступні в Росії.

електронна форма.

Малюнок «Місцеве та інвазивне поширення камчатського краба» був щедро надано GRID-Arendal (некомерційний центр екологічних комунікацій, що базується в Норвегії). Цей графічний елемент може бути відтворений в будь-якій формі в освітніх некомерційних цілях без спеціального дозволу GRID-Arendal за умови посилання на джерело [15,16].

У розділі «Технології обробки гепатопанкреаса» представлені запатентовані технології переробки відходів камчатського краба і інших близькоспоріднених промислових крабів. Ця інформація відповідає вивчення технічного рівня патентних досліджень по даній темі.

Для складання таблиць використовувалися експериментальні дані з дослідницьких статей. Серед іншого зазначено молекулярні маси досліджуваних білків і методи, використані в цих роботах. У таблиці показано розкид цих даних з різних робіт по порядку

щоб продемонструвати вимірювання різними дослідниками. Правильну молекулярну масу слід оцінювати за результатами мас-спектрометрії та інтерпретації результатів розрахунків амінокислотної послідовності білків.

3. Результати

3.1. Гепатопанкреас краба Гепатопанкреас - це орган травної системи, що функціонує як печінка, так і підшлункова залоза [17]. У камчатського краба гепатопанкреас становить близько 90%

кишечник панцира і 5-10% від загальної маси тварини [18]. Гепатопанкреас Decapoda виділяє широкий спектр високоактивних ферментів. Під дією травних ферментів гепатопанкреаса їжа розщеплюється на легкозасвоювані речовини. Гепатопанкреас крабів сімейства Lithodidae

(инфраотряд Anomura, наприклад, камчатський краб) складається з коричневої маси тендітних печінкових канальців, заповнюють основну частину порожнини тіла. Цілісність цих канальців легко руйнується навіть при незначному механічному впливі, і ферменти потрапляють у порожнину тіла, де запускають процес автолізу. Гепатопанкреас справжніх крабів Brachyura (наприклад, opilio crab) являє собою безформну оранжево-коричневу масу [1].

3.2. Використання гепатопанкреатических ферментів камчатського краба Гепатопанкреас травної системи промислових крабів є цінним джерелом комплексу ферментів з різною активністю: колагенази, протеази, гіалуронідази, ліпази, нуклеази і ін. Комплекс протеолітичних ферментів червоного короля гепатопанкреас крабів представляє інтерес для різних галузей промисловості. Наприклад, нещодавно була підкреслена перспектива використання ферментного препарату гепатопанкреаса для гідролізу соєвого білка [19]. Ферментний препарат гепатопанкреаса камчатського краба був успішно використаний для відділення ікри від сполучної тканини яєчників промислової риби [20], для гідролізу рибного фаршу з отриманням дієтичного харчового інгредієнта [21], для гідролізу продуктів переробки ракоподібних з отриманням компонентів поживних середовищ для мікробіологічних [22], а також для виділення хондроїтинсульфату з морських відходів, а саме з тканин морських організмів [23]. На основі коллагенолитических протеїназ були розроблені препарати для загоєння і очищення ран [24-26], включаючи ранові пов'язки [27,28].

3.3. Технології переробки гепатопанкреаса Багато технології використовуються для обробки гепатопанкреаса промислових крабів з метою отримання ферментних препаратів. Більшість технологій було розроблено для гепатопанкреаса камчатського краба, але деякі були переведені на переробку гепатопанкреаса інших промислових видів (наприклад, снігового краба і синього краба) [29,30]. Найчастіше вихідною сировиною є гепатопанкреас (рис. 3), який гомогенізований.

у сольових буферах або шляхом осмотичного шоку в гіпотонічних умовах з надлишком дистильованої води). Цілісність тканини гепатопанкреаса легко руйнується в процесі заморожування / відтавання; тому для механічної гомогенізації не потрібно значних зусиль. Однак у деяких випадках можна використовувати колоїдну млин [31]. Іноді до препарату додають тритон Х-100 або додецилсульфат натрію (ДСН).

омогенизационный буфер [29,32]. Гомогенат інкубують при кімнатній температурі протягом декількох годин. В таких умовах відбувається автолиз клітин, підвищує рівень екстракції білка; однак це може призвести до інактивації цільових ферментів. Істотну проблему при подальшій переробці викликають ліпіди. Баластні речовини і ліпіди видаляються з гомогенату центрифугуванням або флокуляцией з подальшою фільтрацією хітозаном [30-34] або відразу ж фільтрацією через порожнє волокно [35,36]. Фільтрат концентрують ультрафільтрацією через порожнисті волокна з розміром пір 15-30 кДа, а потім сушать сублімаційної сушки або розпилювальної сушки. Вибір порожнистих волокон з певним розміром пор (з урахуванням варіації реальних розмірів пор) повинен ґрунтуватися на відомих молекулярних масах цільових ферментів. Для отримання очищених препаратів перед сушінням білки осаджують сульфатом амонію та / або трет-бутанолом, а потім проводять іонообмінну, гідрофобну або аффинную хроматографію [37-40]. У найпростішому випадку після гомогенізації білки осідають надлишком охолодженого ацетону («ацетоновый порошок») [41]. Цей метод не підходить для апскейлінга, оскільки використання великого обсягу ацетону небезпечно як для людини, так і для навколишнього середовища. Більшість розроблених технологій успішно апробовано на десятках і сотнях кілограмів гепатопанкреаса в якості сировини [29-31,33-36]. Вихід сухого кінцевого речовини в таких протоколах варіюється від 0,6 до 1,3% в залежності від вихідної сировини [33-36], а коллагенолитическая активність становить 500-3000 одиниць Мандл / мг (субстрат - колаген типу I, при 37 ◦C). [35,36], навіть досягаючи 11000 Мандл / мг (субстрат - колаген III типу, при 42 ◦C) [29], тоді як кількість білка в сухій речовині становить 80-98% [29,33,35,36 ].

Основні умови для ферментів, отриманих з допомогою згаданих технологій, що включають підтримку нейтрального pH розчину ферменту; при значеннях рн нижче 5,5 і вище 9,5 активність протеолітичного комплексу і його окремих компонентів різко знижується. При значеннях pH нижче 3 і вище 10,5 частина ферментів необоротно інактивується [33,42].

3.4. Ферменти гепатопанкреаса камчатського краба

3.4.1. Протеолітичні ферменти

В даний час 10 протеолітичних ферментів гепатопанкреаса - коллагенолитическая сериновая протеїназ PC (PC - Paralithodes camtschaticus), коллагенолитическая сериновая протеїназ PC 2, трипсиноподобная протеїназ A, химотрипсиноподобная протеїназ C, аминопептидаза PC, арбоксипептидаза PC, трипсин катепс-липиназа, эластиназа. і металлопротеиназа - докладно описані в літературі (табл. 1). Більшість з них являють собою невеликі білки розміром до 30 кДа (на підставі даних денатуруючого гель-електрофорезу) з ізоелектричної точкою (pI) 2,5–4,4. Оптимальна операційна

Умови для цих ферментів включають нейтральний pH і діапазон температур від 25 до 55 C.

Коллагенолитические серинові протеїнази становлять особливий інтерес з-за їх здатності руйнувати нативний колаген I – III типів. Швидше за все, ці два ферменту є основою діючої речовини в існуючих ранозагоювальні і очищувальних ран препаратах. Коллагенолитическая активність

також був віднесений до інших протеиназам гепатопанкреаса. Однак температура реакційної суміші в цих дослідженнях часто була 42 ◦C, при якій нативний колаген частково денатурує [43]; отже, вимірювана активність може відноситися не до істинної коллагеназе, а до активності желатиназы. Незважаючи на велику кількість наукових робіт, присвячених ферментам гепатопанкреаса, повна нуклеотидна послідовність мРНК відома тільки для коллагенолитической серинової протеїнази PC, трипсину PC, катепсину L і металопротеїнази (таблиця).

3.4.2. Нуклеази і інші ферменти гепатопанкреаса Гепатопанкреас камчатського краба є джерелом таких ферментів, як нуклеази (таблиця 2).

Ca2 + - і Mg2 + -залежна ДНКаза, що характеризується високу термостабільність, докладно вивчена: фермент залишається абсолютно активним після 3 год інкубації при 60 ◦C, тоді як інкубація протягом 30 хв при 100 ◦C дала всього 7 % втрати активності [60].

Судячи по спектру кругового дихроїзма (КД), білок являє собою компактну глобулу і складається в основному з β-шарів (75%) [61]. Значення pI дорівнює 4, а оптимальний діапазон температур реакції становить 50-60 ◦C [62].

Ця ДНКаза має яскраво виражену специфічність до вторинної структури ДНК і переважно розщеплює двухцепочечниє субстрати (ДНК і дуплекси РНК-ДНК, при цьому РНК залишається незайманою). Мінімальний розмір дуплексу для розщеплення ДНКазой становить 9 п. н .; фермент не гідролізує РНК [62]. ДНКаза розщеплює фосфодиэфирные зв'язку з утворенням 5'-фосфатних і 3'-ВІН кінцевих груп. Ca2 + і Mg2 + разом чинять позитивний синергетичний ефект на швидкість реакції гідролізу. Унікальні властивості Днкази дозволяють ефективно використовувати її для швидкого аналізу однонуклеотидних поліморфізмів і нормалізації бібліотек нуклеїнових кислот [63-66]. У гепатопанкреасі камчатського краба виявлені інші нуклеази (Рнкази) і фосфоэстеразы (табл. 2).

Ферментний препарат із гепатопанкреаса містить кілька інших ферментативних активностей, що дозволяє використовувати цей ферментний комплекс для деполімеризації β-глікозидних зв'язків у хитозане [69-71]. Також спостерігалася липазная активність [33]; однак інші активності ферментів гепатопанкреаса недостатньо вивчені порівняно з протеолітичною і нуклеазной активностями.

3.4.3. Гиалуронидазная активність гомогенату гепатопанкреаса

В даний час структура гиалуронидаз класу Malacostraca вивчена недостатньо докладно. У відкритій базі даних послідовностей білків UniProt є лише чотири представника цього класу, для яких доступні амінокислотні послідовності гиалуронидаз: два представника декапод, в тому числі креветка білонога (Litopenaeus vannamei, UniProt A0A423SH46) і помаранчевий грязьовий краб (Scylla olivacea, два білка UniProt A0A0P4VVV1 і A0A0N7ZAX3) і два представника Isopoda, які є

Armadillidium vulgare (тільки один з двох білків характеризується як UniProt A0A444ST78) і Armadillidium nasatum (UniProt A0A5N5TJL6) (рис. 1). Раніше активність гіалуронідази була виявлена в комплексі ферментів гомогенату гепатопанкреаса камчатського краба [72].

У нашій попередній роботі вперше була досліджена кінетика гідролізу гіалуронової кислоти в косметичних наповнювачах з гомогенатом гепатопанкреаса камчатського краба [73].

Методами турбидиметрического аналізу, атомно-силової мікроскопії та спектроскопії ядерного магнітного резонансу досліджена кінетика гідролізу та структурні перетворення гіалуронової кислоти під дією гомогенатных ферментів. Ми знайшли це

отриманий гомогенат має активність, порівняну з комерційно доступними препаратами гіалуронідази. У даній роботі ми продемонстрували можливість використання ферментного препарату на основі гомогенату гепатопанкреаса для лікування ускладнень після введення філерів на основі гіалуронової кислоти. Подальші дослідження ефективності і безпеки гіалуронідази гепатопанкреаса на модельних тварин дозволять нам в найближчому майбутньому розробити нові препарати для лікування ускладнень ін'єкцій філлерів.

3.5. Інші цінні небелковые компоненти гепатопанкреаса камчатського краба Гепатопанкреас краба є джерелом ферментів і інших цінних продуктів. Наприклад, з гепатопанкреаса було отримано та охарактеризовано препарат з властивостями інгібітора серинових протеїназ і вивчено його вплив на процес зсідання плазми крові людини [74]. Досліджуваний інгібітор показав антикоагулянтний ефект, який був більш виражений у поєднанні з гепарином. Розроблено методики одержання інгібітора як із сировини [75], так і в рекомбінантною формою [76].

Гепатопанкреас містить велику кількість жиру, яка коливається від 10 до 26% [18,77,78].

При дослідженні фракційного складу крабового жиру було виявлено, що він містить тригліцериди в кількості до 55%, а також поліненасичені жирні кислоти, в тому числі ω-3 (14-24% від загальної кількості всіх жирних кислот). . Жир гепатопанкреаса не містить токсичних речовин і може бути

використовується як харчова добавка або як інгредієнт косметичних продуктів.

4. Обговорення

4.1. Перспективи переробки відходів інших промислових видів крабів До промислових видів крабів відносяться представники помилкових (Anomura) та справжніх (Brachyura) крабів Pleocyemata. Брачюра включає краба-опил (Chionoecetes opilio), який також є комерційно важливим уловом для морського рибальства. Краби цього підзагону володіють подібною ферментативною активністю в травній системі. Наприклад, протеолітична активність ферментних препаратів з гепатопанкреаса камчатського краба і краба опил практично однакова [21]. Зимограмма показала, що гепатопанкреас краба опил містить не менше 10 протеолітичних ферментів.

Активність протеолітичного комплексу була порівнянна з комерційно доступною коллагеназой газової палички Clostridium histolyticum [79,80]. У цих роботах були виділені і біохімічно охарактеризовано протеолітичні ферменти гепатопанкреаса краба-опил, але не камчатського краба, і отримані N-кінцеві амінокислотні послідовності протеолітичних ферментів. Автори відзначили свою помилку в наступній роботі [42]. На жаль, невірні дані були опубліковані в базі даних UniProt. Наприклад, аміно

кислотна послідовність UniProtKB-P20734 (COGC_PARCM) насправді належить не Paralithodes camtschaticus, а Chionoecetes opilio. Послідовність UniProtKB-P34153 (COG1_CHIOP) і UniProtKB-P34156 (COG4_CHIOP) походить не від білків гепатопанкреаса Chionoecetes opilio, а від Paralithodes camtschaticus. Решта N-кінцеві послідовності протеолітичних ферментів цих двох крабів в [79,80] повністю збігаються в базі даних UniProt, що ще раз підтверджує біохімічне схожість травних систем представника Pleocyemata.

Близьке філогенетичне спорідненість і подібні екологічні ніші промислових видів крабів, а також промислові масштаби улову дають підстави для успішної передачі досвіду переробки гепатопанкреаса камчатського краба інших видів крабів.

отримувати нові цінні продукти. Наприклад, ферментативний комплекс гепатопанкреаса краба опил був успішно використаний у виробництві гідролізатів білків з відходів переробки тріски, а також для поліпшення консистенції і соковитості філе тріски на

етап засолу напівфабрикату [21,30,81].

Росія є лідером по улову камчатського краба, і цей улов з кожним роком збільшується (Рисунок 4а). Більша частина цього улову надходить від рибалок на Далекому Сході Росії, однак загальний улов Росії і Норвегії в Баренцевому і Норвезькому морях очікується в 20 разів.

у найближчому майбутньому зрівнятися з рівнем вилову на Далекому Сході Росії або навіть перевершити його [82]. У США (Аляска) також ловиться камчатський краб, але меншою мірою. Рибалки на Алясці виловлювали 200-400 тонн на рік з 2013 по 2020 рік [83]. Однак у той же час Сполучені Штати виловлюють близько 5000-10 000 тонн крабів, які разом відомі як королівські краби [82]. Інші промислові види крабів також є перспективними видами для глибокої переробки. Наприклад, дані Продовольчої і сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй (ФАО) показують, що світовий вилов краба-опил складає більше 100 000 тонн [84] (рис. 4b). Ми з впевненістю заявляємо, що високий рівень вилову великих промислових крабів і, отже, величезна кількість відходів дає змогу розвивати технології переробки відходів і включати їх у виробничий процес. Найбільш перспективним напрямком переробки слід вважати переробку гепатопанкреаса як джерела нових високомаржинальних продуктів.

4.2. Стратегія розвитку переробки відходів

Обробка краба здійснюється різними способами. Якщо спійманого краба не варити, можна застосувати комплексну переробку відходів, щоб максимально збільшити вихід нових цінних продуктів. Після відділення кінцівок іншу частину тіла можна повністю обробити: панцир можна використовувати для

виробництво хітозану, гепатопанкреас для виробництва багатокомпонентних ферментних комплексів і певних очищених ферментів, жир гепатопанкреаса для дієтичного харчування або виробництва біопалива, а також зябра та інші внутрішні органи в якості кормової добавки для птахів, риб та інших тварин. Цей підхід заснований на принципі безвідходної переробки.

Способи обробки гепатопанкреаса краба для отримання ферментних препаратів можна розділити на дві стратегії: отримання комплексів різних ферментів або подальша очищення конкретних ферментів (або класу ферментів) з цього комплексу. Фермент

комплекс підходить для обробки багатокомпонентних сумішей, де потрібно одночасне розкладання білків, нуклеїнових кислот та інших полімерів на мономери, наприклад, при виробництві легкозасвоюваних харчових продуктів з тканин тварин і рослин.

Активність ферментного комплексу в препаратах гепатопанкреаса буде різною від зразка до зразка. У зв'язку з цим технологія використання таких ферментних препаратів повинна допускати коливання активності в різних партіях препарату. Друга стратегія, заснована на виділенні одного ферменту з

складний, має переваги, так як кінцевий продукт може бути використаний для виробництва высокомаржинального продукту (наприклад, фармацевтичного продукту або реактиву для наукових досліджень). Для цього важливо мати простий і масштабований метод очищення певного ферменту. Примітно, що всі існуючі в даний час технології обробки гепатопанкреаса крабів не відповідають зазначеним вимогам. Основним вектором розвитку в цій області міг би стати підхід, що включає кілька етапів фільтрації тангенціального потоку і

аффинная хроматографія на дешевому носії.

Всі ці роботи, обговорювані в цьому огляді, розглядають переробку певного виду відходів (панцир / гепатопанкреас / жир). Однак найчастіше відходи являють собою суміш, яку складно відсортувати. Для реалізації принципу безвідходної переробки необхідно розробити нові підходи до переробки цієї суміші, які дозволять перетворити відходи у

нові цінні продукти. Актуальність глибокої переробки забезпечується постійним стійким збільшенням уловів рибних промислів. З одного боку, зростання улову веде до збільшення відходів, що може викликати ряд екологічних проблем. З іншого боку,

недостатній контроль над уловом призведе до скорочення популяції крабів, що спричинить за собою різке зниження економічних показників галузі в найближчі роки.

Таким чином, усі види обробки можуть знизити навантаження на навколишнє середовище, а також допомогти задовольнити фінансові потреби галузі за рахунок продажу нових цінних продуктів.

Основна проблема комплексної переробки відходів промислових морських видів - складність їх збору і зберігання в умовах плавання на борту траулера і доставки на берег або подальшої переробки. Рішення цієї проблеми могло

Наприклад, створення максимально автоматизованої інтегрованої установки з переробки відходів безпосередньо на риболовному судні, що могло б вирішити проблему часу, що витрачається рибалками на вилучення органу вручну, а також на його зберігання та транспортування.

Інший метод вирішення цієї проблеми - встановити адекватну вартість гепатопана для рибалок, що дозволяє стабільно постачати сировину на сушу в промислових масштабах.

Завдання можна було б спростити, якщо б безвідходну переробку живих крабів організувати на суші.

Подальші фундаментальні наукові дослідження гепатопанкреаса промислових видів крабів з урахуванням його потенційних застосувань підвищать цінність відходів переробки крабів, що, можливо, призведе до того, що вони будуть рівні або навіть перевищать вартість крабового м'яса.

5. Перспективи

Несмотря на длительный период научных исследований, глубокая переработка краба еще не запущена. Основная причина этого - неприспособленность лабораторных протоколов к условиям улова. Также эти технологии должны обеспечивать глубокую переработку, основанную на принципе

безотходная переработка с учетом финансовой выгоды. Также требуется финансовая поддержка проектов НИОКР по разработке технологий для создания новых ценных продуктов в промышленных масштабах. Решение проблемы кроется в тесном сотрудничестве ученых,

девелопери і рибалки. У нашому огляді ми обговорюємо всі ці сторони і сподіваємося, що торкнемося інтереси всіх перерахованих зацікавлених сторін, щоб об'єднати їх зусилля в області глибокої переробки відходів промислових видів крабів.

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner